Vad ska man tro på?

En gång i tiden, för inte så länge sedan, så fick man lov att pallra sig iväg till närmaste bibliotek eller boklåda om man ville hitta information om något och uppslagsverket därhemma inte räckte till. Hade man tur så fanns det ett bibliotek i närheten men för andra var det frågan om många mils avstånd, beroende på var i landet man befann sig. Detta gjorde att man ofta fick förlita sig till vad som sades på TV och radio, liksom vad som stod i dagstidningarna, om man ville veta vad som hände ute i världen.

Idag har hela den bilden förändrats drastiskt då man nuförtiden har både biblioteket och bokaffären i mobilen eller på datorn och det finns mängder av information att tillgå. Med ett par sökord kan man tillgå böcker, tidningar och bloggar och utbudet är enormt. All information man skulle kunna önska sig är tillgängligt på några sekunder.

Eller är det verkligen så? Har man verkligen tillgång till så mycket information eller är det en illusion? Detta är något som debatteras hett i våra dagar eftersom fenomenet “fake news” har vuxit till oändliga proportioner på grund av den tillgång som alla har till nätet. Man kan lätt publicera en artikel eller göra en hemsida, till exempel med seo hosting, utan att någon granskar vad man skrivit.

Man bör därför vara mycket försiktigt med vad man ska och inte ska tro på när det kommer till information från internet. “Bara för att det står ett citat bredvid ett foto betyder det inte att du skall tro på det” säger Albert Einstein i en viral meme. Nyheter och vetenskapliga artiklar om allt mellan himmel och jord, som handlar om vad hemska invandrare gör eller hur man äntligen har hittat boten för cancer framställs som verkliga, medan de i själva verket kan vara fabricerade.

Var därför alltid noggrann med att granska källorna bakom nyhetstexter. Låt inte internet bli din enda informationskälla, utan använd dig av alla tillgängliga medel för att hitta någon form av sanning. Det kanske inte är en så dum idé att pallra sig iväg till närmaste bibliotek ibland!